MILK PAINT | KAST OPKNAPPEN TUTORIAL DEEL 1

Kast opknappen

Een kast opknappen lijkt op het eerste gezicht niet heel veel werk. Maar als je veel werkt met echt oude kasten zoals wij, dan kom je vaak veel dingen tegen en is het opknappen van een kast veel meer dan een likje verf. In deze tutorial leggen we je uit hoe wij te werk gaan als we een kast gaan opknappen.

Stap 1: hardware checken en eventueel verwijderen
Bij oude kasten zijn er vaak kleine mankementjes aan een kast zoals loszitten deurtjes, ontbrekende latjes of loszittend beslag. Als eerste repareer je de kleine mankementen en verwijder je al het meubelsbeslag. (Sleutelgaten en handgrepen) De sloten van een kast laat ik altijd zitten omdat deze vaak vakkundig in de kast zijn gemaakt en niet heel gemakkelijk te vervangen zijn.

dsc_0077

dsc_0082

dsc_0072

dsc_0053

dsc_0055

Bij deze kast was de achterkant van onderkant heel erg slecht. We hebben de achterkant daarom in zijn geheel verwijderd en er een compleet nieuwe achterkant ingezet.

dsc_0057

Heeft de kast houten knoppen, controleer deze dan of ze nog goed vast zitten, zo niet, even vastlijmen. (Houten knoppen zijn namelijk makkelijker mee te schilderen als ze al op de kast zitten ipv los).

dsc_0058

dsc_0059

dsc_0060

Stap 2: schoonmaken
Nadat je alle mankementen hebt gerepareerd en de hardware verwijderd hebt maak de je kast goed schoon. Ik begin altijd met een (hand) stofzuiger of een handveger. Daarna maak ik een sopje met heet water en Sint Marc (milieuvriendelijke verfreiniger op basis van dennenhars, te koop bij de bouwmarkt) en poets de kast grondig. Sint Marc reinigt en ontvet het oppervlakte waardoor verf beter hecht.

dsc_0051

dsc_0052

Stap 3: afplakken
Het afplakken van een (vitrine) kast is een tijdrovend klusje, maar geloof me, als je ruitjes in je kast hebt, dan scheelt goed afplakken je heel veel werk achteraf. Gebruik voor het afplakken GOEDE schilderstape. De witte papieren tape is vaak moeilijk te verwijderen en laat vaak verf door en laat veel lijmresten achter op de ondergrond. Het beste kun je kiezen voor gele of blauwe afplaktape. Voor alle tape geldt; Het liefst zo snel mogelijk na het schilderen verwijderen.

dsc_0061

dsc_0065

dsc_0066

dsc_0069

Stap 4: kleur kiezen
Ok, de kast is helemaal klaar om te gaan schilderen. Dan komt vaak de grootste uitdaging.. welke kleur?! Zelf ben ik erg fan van twee kleuren gebruiken voor grote kasten. De kasten worden iets minder massief als je gebruik maakt van meerdere kleuren. Soms gebruik ik twee kleuren in dezelfde kleurtoon, maar soms gebruik ik juist twee contrasterende kleuren. Dit is vaak een kwestie van wat je mooi vindt. Wil je inspiratie? Kijk dan eens op onze Pinterest pagina. Deze kast was in opdracht en samen met de klant kozen we voor Kitchen Scale aan de buitenkant, en Layla’s mint voor de binnenkant.

dsc_0083

Stap 5: De ondergrond
Bij het gebruik van Milk Paint moet je goed kijken naar de ondergrond van je kast. Is het poreus (zonder lak, verf of was) en kan de verf intrekken, dan is alleen schoonmaken voldoende. Voor deze kast was de binnenkant onbehandeld, dus hierbij gebruiken we alleen de Milk Paint verf. Heeft je kast nog een laklaag (zoals de buitenkant van deze kast) of is hij bijvoorbeeld al geschilderd, dan heb je twee opties.

o Licht opschuren
Heeft je kast een oude laklaag, maar is deze al wel een beetje vervaagd, dan is licht opschuren voldoende. Gewoon de gehele kast licht opschuren met schuurpapier nr 200-240. Daarna nog even goed afnemen met een natte doek.

o Bonding agent
Heb je geen zin om te schuren, is het een super gladde ondergrond of wil je zeker weten dat de verf overal goed hecht, dan kun je ook kiezen om Bonding Agent toe te voegen aan je verf. Bonding agent is een primer/grondverf ineen en je mengt hem door je verf. Lees hier meer over het gebruik van Bonding agent of lees even deze blog.

Bij de buitenkant van deze kast koos ik ervoor om Bonding Agent te gebruiken. De klant wilde de kast helemaal egaal geschilderd hebben, zonder bladeren of doorschuurplekken. Omdat de kast veel lastig te schuren onderdelen heeft heb ik Bonding Agent gebruikt.

dsc_0094

Stap 6: Wat en hoeveel heb je nodig?
Een veelgestelde vraag is hoeveel verf je nu precies nodig hebt voor een bepaald meubel. Het fijne aan Milk Paint is dat je alleen mengt wat je nodig hebt, de rest van het poeder kun je gewoon bewaren in de zak. Een volle zak Milk Paint is genoeg voor 6 tot 7 m2. Voor deze kast was 1 zak per kleur dus voldoende, maar dit is altijd afhankelijk van je ondergrond (wil je van donker naar licht dan heb je meer lagen nodig) en of je de Bondig Agent gebruikt. Met het gebruik van Bonding Agent heb je meer verf, maar vaak heb je ook een laag extra nodig. (De Bonding Agent droogt doorzichtig op, waardoor je vaak nog een extra laag moet aanbrengen om hem volledig dekkend te krijgen). Ik werk altijd met maatschepjes om de hoeveel verf te bepalen. In een zak zitten 24 schepjes. Voor een grote kast begin ik vaak voor een eerste laag met 8 tot 10 schepjes poeder. Voor deze kast gebruikte ik:

o 1 zak Layla’s mint
o 1 zak Kitchen Scale
o 1 flesje Bonding Agent
o 1 pot meubelwas
o 1 kwast

dsc_0095
Stap 7: Milk Paint mixen

Voor de binnenkant van de kast gebruik ik dus geen Bonding Agent, maar alleen de Milk Paint. Wat heb je nodig?

o Milk Paint poeder
o Water
o Mengbakje
o Maatschepje
o Garde of mixertje

dsc_0102

De verhouding om Milk Paint te mengen is om te beginnen 1:1. Dus evenveel schepjes water als poeder.

dsc_0106

dsc_0107

dsc_0108

dsc_0109

 Als je het water bij het poeder hebt gegoten begin je met roeren. Je roert je verf 2-3 minuten goed door zodat zoveel mogelijk poeder is opgelost in het water. In iedere kleur Milk Paint zitten meerdere kleurpigmenten. In Layla’s mint zitten bijvoorbeeld naast gele en witte kleurpigmenten, ook veel blauwe kleurpigmenten. Het beste kun je de verf 5-10 min laten staan om vervolgens weer goed te roeren. Je moet de verf wat tijd geven om het poeder helemaal op te laten lossen. Roer ook goed over de bodem, want het poeder zakt snel naar beneden.

dsc_0117

Ok, nu zijn we dan eindelijk klaar om echt te beginnen met schilderen. Hoe dat in z’n werk gaat zie je in mijn volgende tutorial kast opknappen deel 2.

2 thoughts on “MILK PAINT | KAST OPKNAPPEN TUTORIAL DEEL 1

  1. Pingback: MILK PAINT | KAST OPKNAPPEN TUTORIAL DEEL 2 - Happy Vintage

  2. Pingback: MILK PAINT | KAST OPKNAPPEN TUTORIAL DEEL 3 - Happy Vintage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *